2011. december 19., hétfő

Téli nyárban

A tanterem kicsi, vagyunk vagy huszonöten, pótszékekkel. Ha mindenki egyszerre jönne, el sem férnénk. Mindig jönnek újak is. Még mindig király vagyok nyelvtanban. Beszédben nem. Alberto mellett ülök, fiatal olasz, valami nyelvtudós, amikor jött, mellém ült, most ő előbb érkezett, mondta, hogy üljek mellé. Jó mellette, a második sorban, csak előttem franciák kotyognak, mögöttem amerikaiul csacsognak folyton. A legfiatalabb egy tizenkilenc éves harsány mexikói srác, kedves, idétlen gyerek. Ma kisminkelve érkezett. Minden van rajta bőséggel, alapozó, szemfesték, fényes rúzs, pirosító. Tökéletes a smink, kicsit harsány. Valahogy a nap folyamán a rúzs nem kopik le a szájáról, hanem egyre erősebb. Talán amikor időnként kimegy a teremből, újrakeni. Annyira meghökkentő, hogy időnként rajta felejtem a szemem. Észreveszi, de egyikünk sem szól semmit.

Újságot olvasunk. Egy fiatal nő a jeruzsálemi buszon nem volt hajlandó hátraülni, ahova a harediek gondolják, hogy a nők helye. Neki ne mondják meg a nyilvános tömegközlekedésen, hova üljön. A buszsofőr nem szólt semmit, rendőrt hívott, az próbálta rábeszélni, hogy üljön hátra. Bepereli a busztársaságot. Este a híradóban is szó van erről. Csinálnak interjút úgy, hogy el vannak takarva az arcok. Egy nő azt hiszi, hogy törvény van arra, hogy hátra kell ülnie. Magyarázzák neki, hogy régen volt, de ma már nincs. Netanjahu is megszólal az ügyben.

Nyári meleg van.

2 megjegyzés:

  1. Egyébként ezzel nem is lenne problémám, ha nem elöl-hátul lenne a megosztás, hanem tennének mondjuk középre egy függönyt. Hátul hányingerem van.

    VálaszTörlés
  2. Ne menjen olyan tömegközlekedés sofőrnek, aki nem bír ki egy idegesítő lányt. Legyen taxis, és akkor megválogathatja, kit fogad be, nem kell idegelnie magát. A lány nem olyan vendégségbe ment, ahol nem látják szívesen, hanem közbusz közhelyére akart ülni.

    Ez tényleg gáz, hogy pl. állapotos nőknek kell hátulülni.

    VálaszTörlés