2011. december 1., csütörtök

Új Kelet cikk - a dühös asszony

Kedves Ilona!

A barátnőm miatt fordulok Önhöz, szerintem nagy szüksége lenne egy alapos beszélgetésre, de persze  a világ összes kincséért sem ismerné be. Ajala 30 éves múlt és már több mint tíz éve van Izraelben, közben férjhez ment és elvált, egy időre elhagyta az országot aztán a kisfiával visszatért. Soha nem volt könnyű egy gyerekét egyedül nevelő anyukának, de Ajala minden segítséget megkapott a barátaitól és az államtól is. A volt férje néha elmaradozik a gyerektartással, de aztán
rendre pótolja és a gyerekkel is törődik, az ünnepeket rendszeresen vele tölti a csemete. Biztosan a kicsinek sem könnyű, de én nem miatta, hanem az anyukája miatt aggódom. Ajala egy ideje fejébe vette, hogy vállalkozni fog, minden követ megmozgatott, de sajnos csak a barátaitól remélhetett valami kezdőtőkét, mert a bankok nem értékelték az általa benyújtott üzleti tervet. A botrány akkor tört ki, amikor közös barátaink meggondolták magukat és visszaléptek az üzlettől, még annak konkrét létrejötte előtt. Értelmesen elmagyarázták Ajalának, hogy három apró gyermeket nevelnek, s ha valami miatt csődbe megy az üzlet, akkor az a kevéske anyagi biztonságuk is megszűnik. Azt hitték a barátság okán Ajala megérti a szempontjaikat, de ő csalódottságában kigyót-békát kiabált rájuk, hónapok óta szóba sem áll velük, elutasít minden megbeszélést. Hiába kértek fel közvetítőket, Ajala teljesen megmakacsolta magát és nem hajlandó egy lépést sem tenni azért, hogy a sokéves barátság legalább annyira helyreállhasson, hogy képesek legyenek egymás szemébe nézni. Nem ők az egyetlenek, akivel haragban van, szomorúan látom, hogy napról-napra mindenkivel összevész, egyre inkább elmarja maga mellől az embereket. Miközben vágyik a társaságra, egy jó társra, viselkedése miatt egyre magányosabb lesz. Mit tehetnék érte?

Ráchel

Kedves Ráchel!

Még ha kapcsolatban élünk, akkor is előfordul, hogy időnként besokallunk, ingerlékenyek vagyunk, elegünk lesz abból, ami van, és nem látunk reményt arra, hogy jobb lesz. Annak a szülőnek, aki egyedül neveli a gyerekét, a hétköznapokban és amikor a gyerek beteg, magának kell megtalálni a problémákra a megoldást, különösen nehéz a helyzete. Nem meglepő, ha időnként kilátástalannak éli meg.

Leveléből úgy tűnik, hogy Ajala ki akar törni ebből a helyzetből, valami új perspektívát keres, és a kisvállalkozás indításában véli ezt meglátni. A barátai a barátság okán hitelezni akartak, aztán rájöttek, hogy a család biztonságát kockáztatták ezzel, és visszaléptek. Ugyanakkor azt várják el Ajalától, hogy szintén a barátság okán fogadja ezt el, és minden menjen tovább a régi módon.

Ajala valószínűleg megcsalatva érzi magát, és feltehetően nem először. A feszültség, a kimerültség ingerlékenységet okoz. Ettől lehet, hogy sokkal erőteljesebben reagál, mint amit a környezete elfogad. Mivel csalódott, azaz érzelmileg érintik a történtek, az ésszerű magyarázat mit sem segít. Azt úgy értelmezheti, hogy a becsapásnak adtak racionálisnak tűnő álarcot.

Lehetséges, hogy Ajalának sok jóakarója van, mégis, valamilyen alapvető szükséglete nincs kielégítve. Ha például a magányosság az, ami a leginkább bántja, akkor a környezetében lévő harmonikusnak tűnő családok, az azokból érkező sajnálat vagy vigasztalási kísérlet nem csökkenti a magányérzetét, hiszen nem őt látják és értik, hanem csak megpróbálják megnyugtatni, hogy ne okozzon annyi galibát - vélheti, joggal.

Ajala támogatása nem csökkentheti a baráti család biztonságát, ezért helyes volt az a döntés, hogy visszaléptek a hitelezéstől. Nagyon kockázatos lépés az üzletet és a baráti kapcsolatot összekeverni. Elsülhet jól is, de nagyon rosszul is. Vannak Izraelben kisvállalkozásokat támogató szervezetek, az egyik ilyen a Keren Semes (http://www.keren-shemesh.org.il/). Ők tudnak segíteni abban, hogy megvalósítható üzleti tervet dolgozzon ki valaki, és ez esetben még hitelt is tudnak adni.

Önök tehát nem az üzleti elképzeléseiben tudnak Ajalának elsősorban segíteni, hanem abban, hogy jobb lelkiállapotba kerüljön. Ha van valaki a baráti társaságból, aki el tudja viselni, hogy Ajala ráönti az indulatát, akkor próbálja kideríteni, hogy mi fáj neki annyira, anélkül, hogy jelentéktelenítené azt, amit mond, vagy rögtön megoldásokat kínálna neki. Amire most leginkább szüksége van, az az, hogy valaki meghallgassa. Ezután lehetséges, hogy találnak valamilyen ösvényt a megoldások felé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése