2014. augusztus 15., péntek

Mozi

Kinéztem egy izraeli filmet, moziba megyek. A buszon három katona gyerek, hatalmas katonazsákokkal. Egy öregasszony mondja nekik, remélem, hazamentek. Az egyik válaszol, „éppen ellenkezőleg, a területre”. Így: a területre. Lehet, hogy holnap meghal valamelyikük a „területen”. Az öregasszony csak a fejét csóválja némán. Összenézünk, nem szólunk egy szót sem. Ezek a gyerekek nem biztos, hogy tudják, de ők mindenkinek a gyerekei.

A film a leírás alapján valami sci-fi szerű lehet, kicsit ijesztő, de mégis bevállalom. Egy másik filmet, a Válólevél címűt akarom majd megnézni, de azt augusztus végén mutatják be. Úgyhogy most ez van, erre megyek. A moziban a pénztáros nem akarja nekem elhinni, hogy a Zöld hercegen és a Zéró motiváción kívül is van izraeli film. Mivel pont mögötte gördülnek a címek, a vita során meglátom a kiválasztott film címét, és rákérdezek. Ja, valóban, nagyon sajnálja.

A teremben, amikor alig láttam fejeket a szék támlája fölött, és amikor egy nő két gyerekkel ment be, és mondta, hogy ő fél ettől a filmtől, sejteni kezdem, a pénztáros miért nem gondolt erre a filmre, amikor én, a korosodó asszony egy jegyet kértem. Gyerekfilm, vagy inkább kiskamaszoknak szóló film arról, hogy a gonosz föld alá kényszeríti az embereket. Amikor Jonatán, a főhős, aki gyerek filmszínész átkerül ebbe a mesevilágba, akkor azt hiszik, ő Hermész, és ő fogja megmenteni őket. Egy darabig próbálja magyarázni, hogy ő ugyan nem Hermész, és nem ért a megmentéshez, ő csak játszott filmekben, de aztán felhagy vele, és elkezdi vezetni a megmentő csapatot, amelyik két nőből, az ő vetélytársából és egy kövér mogorva hősből áll. 

A végén kiderül, hogy a gonosz az pont a Hermész, a Hermész az Jonatán egoja, amelyről soha nem lehet pontosan tudni, hol bukkan fel a tükrös szobában, szóval saját – nem lehet pontosan tudni, hol van - egoját kell legyőznie ahhoz, hogy kiszabadítsa az embereket a föld alól.

Valamiért azt hiszem, ennek köze van a háborúhoz, de nem látom, hogyan. Persze az is lehet, hogy nekem most mindennek köze van a háborúhoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése