2014. július 26., szombat

Kezdek anyázni

A héten az Amnesty International elítélte Izraelt, arra hivatkozva, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a Hamasz iskolák és kórházak alól lövi a rakétákat. Hogy is van ez? Egy elítélést bizonyítékra kell építeni. A mondat úgy lenne jogos, hogy bizonyítékunk van arra, hogy nem kórházak és iskolák alól lőnek. Ha lusták vagyunk utánajárni, akkor nincs alapunk a vádra.

Valakik Izraelt háborús bűnökkel vádolták meg, a Hamaszt nem is említve. 

Két nap múlva az ENSz főtitkára mondta, hogy két, az ENSz által fenntartott iskola alatt rakéták voltak. Ügyes, a nyugati iskola alatt, hátha ott nem veszik észre. A CNN két órán keresztül mutatta a sérült és halott gyerekeket Gázában, meg sem említve az ENSz főtitkárának kijelentését, így mintegy azt sugallva, hogy Izrael ok nélkül gyilkolja a gyerekeket. 

A közvélemény manipulálása. 

Valaki mondja, hogy Izraelben csak harmincan haltak meg, miközben Gázában többszázan. Izrael legutolsó hadiipari fejlesztése a Vaskupola, amely kizárólag légvédelmi célt szolgál, nem alkalmas támadásra. Sok éve kötelező a lakásokban, korábban a házakban védett helyet kialakítani. Az iskolákban tanítják a gyerekeket arra, hogy különböző támadások esetén mit csináljanak, hogy védjék az életüket. Minden arról szól, hogy ne legyen védtelen polgári áldozat. 

Akikkel beszéltem, nem a rakétáktól félnek, bíznak a Vaskupolában. Hanem a beszivárgó öngyilkos merénylőktől, mert a Hamasz megígérte, hogy el fogják árasztani Izraelt. Tíz öngyilkos merénylőt öltek meg, amikor Izraelben egy kibuc melletti alagútból jöttek elő, izraeli katonai ruhában voltak. Négy izraeli katona halt meg ebben a tűzpárbajban.

A déli kibucok szinte kiürültek. Félnek az emberek. 

Gázában sok erőforrást fordítanak a föld alatti városok és alagutak kiépítésére. A föld alatti városokban a katonai vezetők rejtőznek és rakétákat tárolnak. A polgári lakosság fent védtelenül, alul a vezetők és a rakéták védetten. Az alagutakban Egyiptom felől csempészet zajlik, Izrael felé az öngyilkos merénylők importja zajlik. A HaArec szerint Quatar és Törökország a legjelentősebb finanszírozója a Hamasz fegyverkezésének. Quatar rendelkezik a világon a legnagyobb egy főre jutó jövedelemmel. 

Mindig annak van igaza, ahol több az áldozat? 

Van egy rendszer, amely a betolakodók megölésére szakosodik. Paradox módon mégis ott halnak meg többen. Tényleg nem lehet együttélni?

Azt is a HaArecből tudom, hogy Izraelben erősödik a palesztin-ellenesség. Egyre több a szóbeli és fizikai atrocitás arabok ellen. Ráadásul a határok szigorítása miatt a nem izraeli állampolgárok nem tudnak Izraelbe dolgozni járni, a megélhetésük is veszélyben van. Ismerősöknél palesztin a bejárónő, minden pénteken sírva dolgozik. Elkeserítő a helyzet, legszívesebben kurvaanyáznék.

Nem mentem Tel Avivba, túl későn ébredtem. A szomszédos zsinagógába mentem. Amikor nem a zsinagógában voltam, a fenti gondolatok jártak a fejemben, nyugtalan és indulatos voltam. Aztán elmúlt az indulatom. 

Délután visszamentem tanulni. Találkoztam egy korombeli nővel, nagy darab, lehet vagy száz kiló, vastag szemüveget visel, a két szeme nem egyforma, széles, vastag szája van. Nem tudom eldönteni, hogy csúnya vagy nem. Művészetterápiával foglalkozik egy pszichiátrián. Mondja, hogy egy hónapja ment férjhez, mutatja a férjét, csontos, vékony, jóképű férfi, nem lehet 55 kilónál több. A férfi 13 évvel fiatalabb nála, már öt éve feleségül akarja venni, de ő mindig talált valami ürügyet, hogy miért ne házasodjanak össze. Aztán egszercsak a férfi megkérdezte, hogy mi az igazi indoka arra, hogy ne házasodjanak. Akkor megtört a jég. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése