2015. április 27., hétfő

Nepál

A hírek többsége a nepáli katasztrófával kapcsolatos. Háttérbe szorul az, hogy kilenc nap múlva fel kell állnia a kormánynak. Most mindenhonnan ez jön. A hírekből, a belga gestaltosoktól, akik közül hárman rendszeresen járnak Kathmanduba tanítani, pont a földrengés előtt mentek haza, és kezdték írni a beszámolójukat. Aztán a földrengésről hallva keresték a kapcsolatot a tanítványaikkal, majdnem mindenkivel sikerült, néhányukkal még nem. 

Izraelben sok nepáli dolgozik. Főleg gondozók öregek, mozgássérültek mellett. Asszonyok, odahagyva a férjüket, gyerekeiket, pénzt keresnek itt gondozással, és küldik haza a pénzt. Most aggódnak, hogy mi van velük, nem mindenkinek sikerül telefonálni, 

Az újságban az egyik asszony azt nyilatkozta, hogy kilenc éve dolgozik itt, az itt keresett pénzből házat építettek Kathmanduban, biztosítás nincs rajta, ha összedőlt, minden odaveszett. Nem tudnak enni, aludni, hallva, hogy  Nepálban nincs áram, víz, élelmiszer, az utcán alszanak, mert félnek a házakba bemenni.

A hadsereg küld mentőalakulatokat és mobil kórházat felszereléssel, orvosokkal. Kétszázötven izraeliről nem tudnak semmit. 

Az izraeli pároknak, mióta Indiában és Thaiföldön betiltották a béranyaságot, nepáli asszonyok hordják ki a gyerekeiket. Egy meleg pár éppen ott volt, mert jött a szülés ideje. A baba megszületett, sok segítséggel el tudták hozni. Ez a második gyerekük, a nagyobbik egy kétéves-forma kislány, ő is velük utazott. 

A belügyminiszter kiadta, hogy gyorsított eljárással a terhességük második felében lévő béranyák Izraelbe jöhessenek, itt kihordani és megszülni a gyereket. 

Nemrég olvastam egy arab-izraeli szervezetről, akik békét akarnak, ilyen programokra gyűjtenek pénzt. Most szerintem le fog lassulni a pénzgyűjtésük, a nepáliak segítése került előtérbe. Mindenhol erre gyűjtenek. Egy szervezet tiszta vízre és mobil WC-kre specializálta magát, hogy megelőzzék a járványokat. Ez a honlapjuk: http://www.oxfam.org.uk/what-we-do/emergency-response/nepal-earthquake

Amikor természeti katasztrófa van, az felülírja a politikai ellentéteket. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése