2011. november 25., péntek

borongós november Budapesten

Hideg van és szmogriadó. Örültem a napsütésnek a múlt héten. Nem megyek orvosi vizsgálatra, végzem a dolgom, belezsúfolok a rendelkezésemre álló időbe mindent, amit csak tudok.

Reggel taxival megyek a tréninghelyszínre. Régi jó ismerős a taxisofőr, velem egykorú testes, kedélyes férfiú. Meséli, hogy kirúgta a barátnője. Ugyanazzal a lélegzetvétellel javasolja, hogy ha nem találjuk meg a tréning helyszínét, meghív a saját házába, süt nekem finom, jó hurkát, kolbászt, krumpliszeletekkel, szekszárdi vörösborral. Ebéd után pihenünk, aztán meghallgatjuk Lagzi Lajcsit fél hatkor, majd megesszük a maradék disznótorost. A röhögésből alig tudok magamhoz térni. Nem árulom el, hogy a csoporttal, amelyiket tanítom, este a kóser étterembe megyünk búcsúvacsorára. Se hurka, se kolbász, se kannás bor.

Az egyéves tréning utolsó előtti napja. Azzal indítom, hogy a végefelé járunk, és a csoport holnap este meghal. Döbbent csend, érzem a szomorúságot és a könnyeimet. De most egyedül vezetem a csoportot, nem sírhatok. Folytatom és megnyugszom.

Este az étterem tulajdonosához odamegyek köszönni. Kezet nyújtok, szokása szerint kezet csókol. Örülök, hogy látom, kedvelem és tisztelem őt.

Az Új Kelet levele megcsalt feleség dilemmájáról szól. Azt javaslom neki, döntse el, mennyire fontos neki még a férje, ha igen, menjenek párterápiába. Azt veszem észre, hogy nincs bennem az a feltétlen elfogadás, mint más kérdezők esetében, őt is felelősnek tartom a kapcsolat ürességéért, hidegségéért, a hazugságokért. Felmerül bennem, hogy ez talán nem jó, de nem változtatom meg az írásomat.

A lakásban meleg van, otthonos, tiszta, kényelmes, minden az enyém. Nem olyan, mint Tel Avivban.

A zsinagógában Rabbi Johanan és Rés Lákis történetét tanuljuk a Talmudból. Mindig megérint az a szenvedés, amit Rabbi Johanan nárcisztikus arroganciája előidéz. Mégis azt látom a történetben, hogy a szenvedély ugyanaz, amely nagy teljesítményre késztette őket és amely megölte őket.

Már vágyom a napsütésre.

2 megjegyzés:

  1. napsütés? felhők felett...

    VálaszTörlés
  2. Már leszálltam ...

    Kint 18 fok, bent 18 fok. A Nap nem sütött, de valahogy világosabb és színesebb itt.

    VálaszTörlés