2012. február 26., vasárnap

Új Kelet cikk - az iszákos férj

Kedves Ilona!

Hetek óta tépelődöm egy problémán, már több családtagommal is
beszélgettem róla, de okosabb nem lettem. Abban reménykedem, hogy az
Ön friss szeme lát valami új, jó megoldást. Arról van szó, hogy a
férjem, aki egy áldott jó ember, ha a családja és a barátai nincsenek
a közelében, ismét elkezdett masszívan inni. Tudom, hogy mielőtt
megismertem voltak ilyen problémái, mesélt róla, de amikor
randevúztunk, később amikor összeköltöztünk évekig nem történt
ilyesmi. Ha néha megivott egy-egy üveg sört soha nem bántottam miatta,
mindig tudott megálljt parancsolni.
Mostanában előkerültek a régi haverok, szinte minden este nálunk van
valaki és a nap végére bizony az én párom is elveszíti a kontrollt.
Nagyon szomorú vagyok miatta, mert nem jó érzés így vele lenni, és nem
tudom mit tegyek. Már többször beszélgettünk erről, akkor mindig
megígéri, hogy nem rúg be többet, de hamarosan megint kapatosan
találom. Ez általában akkor történik, ha a testvérei vagy a régi
barátai jönnek hozzánk látogatóba vagy ő megy el hozzájuk. Próbáltam
megtiltani neki ezeket a találkozásokat, de igazából én is tudom, hogy
nem ez a megoldás, neki kellene tudni nemet mondani az alkoholra
bárhol, bárkinek.
Mit tehetnék érte, hogy visszakapjam a szerető férjemet?

Katalin

Kedves Katalin!

Az iszákos embereknek, és egyáltalán bárkinek, aki valamilyen függőségtől szenved, az a baja, hogy nem tud határt szabni. A függőség lehet valamilyen anyaggal kapcsolatos, mint az alkohol, cigaretta, étel, kábítószer, de lehet magatartási függőség, mint a szextől, szerelemtől, munkától, edzéstől való függőség, játék-, internet- vagy vásárlási kényszer.

A függőséget okozó anyag vagy tevékenység először örömet és felszabadultságot okoz, kivesz bennünket a mindennapok szorításából, szorongásaiból. Ugyanakkor mivel az illető tudja, hogy nem tesz jót sem magának, sem a kapcsolatainak, lelkiismeretfurdalása van, ami még inkább fenntartja a késztetést arra, hogy felszabadultnak érezze magát, és a megszokott anyaghoz vagy tevékenységhez fordul ismét. Ráadásul a tartósan fennálló függőség később már nem hozza az eredeti örömérzést, hanem normál állapottá válik, és nehezen elviselhető nem normális állapottá az anyag vagy tevékenység hiánya. Ez tehát egy ördögi kör, amiből egyedül, segítség nélkül nehéz kijönni.

Nemigen lehetne objektív mennyiségben meghatározni, hogy mikortól lehet függőségről beszélni. Talán a legjobb az a megközelítés, hogy ha az illető annak ellenére, hogy megtapasztalja a testi, lelki egészségére, vagy a kapcsolataira gyakorolt káros hatását annak, amit tesz, mégsem tudja abbahagyni. Ilyenkor van szükség külső segítségre.

Ön jól látja, hogy neki kell változtatni. A felelősség nála van. A család nem akkor tesz jót, ha bízik a függéstől szenvedőben és elhiszi az ígéreteit, a többedik be nem váltott ígéret után is. Biztosak lehetünk benne, hogy ő maga is komolyan gondolja az ígéreteket, csak éppen nem tudja hozzájuk tartani magát. Ezért ilyenkor már nagyon határozott fellépés kell. A barátok nem önkéntes megvonása nem megfelelő eljárás, hiszen nem a barátok felelősek az ő magatartásáért, és ez egyébként is tovább növeli a rossz érzést, ami visszakergeti őt az alkoholhoz. Ha ő nem tud határt szabni, akkor Önnek kell ezt megtenni. Nem támogathatja azt, ami tönkreteszi a kapcsolatukat.  Ezért azt javaslom, hogy állítsa választás elé. Tegyen az élettársa lépéseket a gyógyulásáért, ezt csak ő tudja megtenni. A leghatékonyabb a függőségek kezelésében a csoportterápia. Izraelben is van erre szervezet, amelynek rendszeres találkozói vannak. Javaslom az anonim alkoholisták izraeli szervezetét megkeresni ( http://www.aa-israel.org/ ). Az Ön támogatása nagyon fontos ahhoz, hogy élettársa ezt a nehéz utat végigjárja. Lehet, hogy célszerű, ha előbb Ön beszél a családi orvosukkal, hátha ő tud helyi segítséget.

Ön tud az élettársának segíteni abban, hogy támogatja az alkoholtól megtisztulás útján, de helyette nem tudja bejárni az utat. Ha nincs jele a változásnak, Önnek kell meggondolni, hogy jelenlétével támogatja-e ezt az önromboló életet.

Örülnék, ha egy idő után tájékoztatna arról, mik a fejlemények.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése