2015. március 29., vasárnap

Politika

Az izraeli választási rendszer nagyon különbözik a magyartól. Egyetlen egy cédulácskát kell betenni a borítékba, azért a pártét, amelyre leadom a szavazatomat. Aztán az elnök dönti el, hogy kit kér fel kormányzásra. Lehet, hogy nincs sok választása, de mind a tíz párttal leül tárgyalni, megkérdezi, hogy ki legyen a kormányfő, majd dönt. Rivlin, az elnök nemzeti kormányt akart, vagyis hogy minden párt benne legyen a kormányban. Erre valójában nem volt esély. Ő és Bibi nem bírják egymást. Még amikor felkérte Bibit, akkor is mondta, hogy aki attól tart, hogy a választópolgárok élnek a választói jogukkal, az azt kapja, hogy az utcán köveket dobálnak. 

Ez arra volt reakció, hogy a mi szeretett kormányfőnk a jobboldali szavazókat arra bíztatta, hogy menjenek szavazni, mert arab hordákat busszal fuvaroz a baloldal a szavazóhelyiségekbe. 

Most zajlik a verekedés a kormányzati helyekért. Bibi vissza akarja emelni 24 főre a miniszterek számát, amit Lapid az előző szakaszban lecsökkentett 18-ra. Azért akarja vissza emelni, hogy mindenkinek betömje a száját, aki miniszteri széket akar. A Likudban azt mondják, nem lehet mást tenni, és ez csak néhány millió sékel. Lapid szerint néhány százmillió. Mivel a baloldal ellenzékben lesz, most Kahlonban lehet bízni, hogy meghúzza a határokat. Kahlon a pénzügyi tárcát akarja, semmi mást, és amikor Bibi azt odaígérte Libermannak is, üzent neki, hogy nehogy azt higgye, hogy a zsebében van. 

Bibinek szüksége van Kahlonra, ő az egyetlen, aki enyhíti a tisztán jobboldali kormányt, és ezzel nemzetközileg elfogadhatóvá teszi. Bibinek a választási hajszában mondott mondata, hogy szó nem lehet két államról, kiverte a biztosítékot nyugaton. A palesztinok most mondhatják, és mondják is, hogy Izraelben nincs kivel tárgyalniuk, és ezért tovább folytatják a nemzetközi fórumokon az elfogadtatásukat. 

Bibi most magyarázkodik, de ezt a mondatát veszik komolyan, és a németek is, a franciák is támogatásukat fejezték ki a palesztinok nemzetközi fellépése mellett. Amerika is kevésbé elkötelezett Izrael mellett, eddig mindig vétózta az Izrael-ellenes határozatokat, ez most bizonytalanná vált.

Izgalmas időket élünk. Lehullanak a maszkok pár percre.

A-ék visszamennek Mo-ra. Amikor beszéltünk, örültem, hogy nyugodtnak hallottam a hangját, mint aki meghozta a döntését, és ettől ez a jó döntés. Amikor letettem a telefont, rámtört a fáradtság és a szomorúság. Mintha fogyna a levegő körülöttem. Ritkán találkoztunk, de jó volt tudni, hogy a közelben vannak. Másnap reggel mégis derűsen ébredek. A fene tudja, mi ez. 

1 megjegyzés:

  1. Tévedtem. Bibi nem Libermannak, hanem az egyik ultraortodoxnak és nem a miniszteri széket, hanem a parlamenti bizottság vezetését ígérte oda. Kahlon nem akar belemenni, tudja, hogy ha nem minden pénzügyi vezetés lesz nála, nem tudja megvalósítani a monopolellenességét pl. a bankoknál, és az alsó középosztály támogatását.

    VálaszTörlés