2011. október 31., hétfő

Új Kelet - Mélabú vagy depresszió

 Azért írom a címsorba az Új Keletet, hogy ha ezek a cikkek nem érdekelnek, rögtön tudd.

Kedves Ilona!

A férjem miatt írok. Én hat éve jöttem ki Izraelbe, egy pár éve ismerkedtünk meg, barátokon keresztül. Vidám, nyitott fiatalembernek ismertem meg, aki örömét lelte a tanulásban, a sportolásban. Kíváncsi volt a világra és az emberekre. Mindenki nagyon kedveli, rengeteg barátja van. Nem is csoda, hogy engem is hamar levett a lábamról.
Egy éve házasodtunk össze, csodálatos mézesheteink voltak, csak úgy ragyogtunk a boldogságtól! Egy pár hónapja azonban mintha kicserélték volna. A nyár közepén elkezdett egyre ritkábban eljárni otthonról. Már nem volt kedve találkozni a barátainkkal, egyre többször fordult elő, hogy nem vette fel a telefont amikor az ismerősei keresték. Otthon ült, nem egyszer éreztem, hogy éjszaka csak forgolódik az ágyában - alvás helyett.
Eleinte azt hittem, mindez csupán átmeneti változás - hiszen most váltott munkahelyet azért, hogy eltarthassa a családot, ami B''H hamarosan növekedni kezd majd. Az új cégnél sokkal kevesebb kihívás éri, kevésbé lehet kreatív, de sokkal nagyobb anyagi biztonságot jelent.
Nem igazán tudom, mit kellene tennem - beszélgessek vele többet? Kényszerítsem őt a kimozdulásra? Legyek türelmes vagy inkább követeljek változást?

Előre is köszönöm a segítséget!

Miri


Kedves Miri!

Érthető, hogy aggasztja férje állapota, amelynek nem látja okát, és nem tudja, mit is tehet a változtatásért.

Az életünket változó állapotokban töltjük. Egészséges lélekkel megélünk örömöt, boldogságot, gyászt, haragot, szomorúságot, indulatot. Van, amikor tisztán látjuk ezek okát, és van, amikor nem jövünk rá, mi váltotta ki az érzésünket. Az utóbbi esetben lehetséges, hogy valami régebbi esemény, amellyel akkoriban nem törődtünk. Nem is mindig szükséges tudnunk az okokat, ezek az érzések jönnek, aztán elmúlnak. Van az érzéseknek egy természetes hullámzása.

Az is egészséges, amikor egy hosszabb izgatottsággal vagy túlfűtött munkával töltött időszakot energiahiányos időszak váltja fel. Ilyenkor nincs kedvünk semmihez, legszívesebben otthon semmittevéssel töltenénk az időt. Ha bízunk benne, hogy elmúlik, és “megadjuk” magunkat az érzésnek, valóban feltöltődünk, és újra képesek leszünk sok mindent lelkesen csinálni. Ilyen energiahiányos időszak az egészséges embereknél bekövetkezik, amikor sokat küzdenek valamiért, és azt elérték.  Művészek többször írnak ilyen alkotás utáni levertségről.

Az is gyakori, hogy aki szereti a kihívásokat, izgalmas, kreatív munkát, levert lesz, ha nyugalmasabbá, egyszerűbbé válik az élete. A levele ilyen változásra utal a férje esetében. Ráadásul a jövendőbeli baba - ha jól értettem - Önt szinte teljesen leköti, de a férfiak többségének a terhesség idején még nincs kapcsolata a gyerekkel, és sok dolga sincs vele. Ezért ők inkább csak tudják, de nem érzik, hogy gyerekük lesz. Ráadásul érezheti azt, hogy a jövevény elrabolta Önt tőle, vele kevesebbet foglalkozik, a babára összpontosít, miközben ő az anyagi biztonság érdekében lemondott a kreatív munkáról, amit szeretett.

Idáig a tünetek nem feltétlenül igényelnek külső beavatkozást. Ha valaki életvidám volt, és most is el tudja látni a munkáját, és tud szeretni, a mélabúját tekinthetjük átmeneti jelenségnek.

A biztonság kedvéért azonban ideírok néhány, a depresszióra vonatkozó ellenőrző kérdést.
1. Szomorú vagy ingerlékeny?
2. Elvesztette az érdeklődését olyan dolgok iránt, amelyek korábban érdekelték?
3. Jelentősen megváltozott a súlya vagy étvágya?
4. Nyugtalanul alszik, vagy sokkal kevesebbet alszik?
5. Érez lelkiismeretfurdalást?
6. Képtelen összpontosítani, emlékezni dolgokra, döntést hozni?
7. Tartósan fáradt vagy energiahiányos?
8. Mások által észrevehetően nyughatatlan, vagy sokkal kevesebb dolgot csinál, mint korábban?
9. Reménytelennek vagy értéktelennek érzi magát?
10. Vannak öngyilkossági gondolatai vagy többet gondol a halálra?

Ha a tízből legalább öt kérdésre igen a válasz, akkor célszerű a családi orvoshoz fordulni, aki feltehetőleg tovább küldi pszichiáterhez vagy pszichológushoz. A pszichiáter lehetséges, hogy orvosságot is ír fel, amely rövidtávon megkönnyíti az élet eddigi menetét, azonban hosszabb távon a terápiás ülések hoznak tartós hatást.  

Legyen türelmes, és figyelmével támogassa a férjét. Bízom benne, hogy a boldogságuk visszatér.

2 megjegyzés: